Om Savantic Institute

Tillsammans höjer vi Sveriges AI-kompetens!

Visste du att det är amerikanska AI-bolag som har mest data om oss svenskar, och kinesiska AI-bolag som har störst tillgång till riskkapital? Samma länder har även de främsta utbildningarna inom AI.

Spelar det här någon roll? Ja, om vi vill säkra Sveriges välfärd så gör det faktiskt det. För Sveriges välstånd är byggt av entreprenörer och ingenjörer och det de skapar med den senaste tekniken. Och just nu ligger Sverige efter på den här fronten.

Aaargh jobbigt, men vad är lösningen? Jo, att vända perspektiv från att bara se riskerna till att fokusera på nyttan och på så sätt lyfta landets kompetens. Och det är det som är hela syftet med vårt dotterbolag Savantic Institute. Vill du vara med och forma vår framtid?

Jag vill lära mig mer om AI

Vad härligt! Vi har tagit fram ett gäng kurser som ger möjlighet att fördjupa sig. Vi hoppas att du hittar något som verkar intressant.

Våra kurser
Södra station transformerat av ett GAN (Generative Adverserial Network)

Vad är AI egentligen?

Kan en AI kan vara kreativ? Hur kan den skapa nytta i just din bransch?Och hur skapar du datastrategi som är lika vass som Teslas?

Missa inte våra föreläsningar

Från AI till Savantic Institute

John McCarthy organiserar the Dartmouth Conference där artificiell intelligens blir ett etablerat begrepp i forskarvärlden. Under 60-talet forskas det mycket på AI.
Rena rama AI-vintern och inga pengar till forskning.
Någonstans i Sverige föds Marcus Weiland och ett första frö till det som en dag ska bli Savantic Institute.
Marcus börjar på Danderyds matematikgymnasium i samma klass som flera av de första utvecklarna av Spotify. Rasterna spenderas med programmering och olika varianter av schack.
Marcus bygger sin första artificiella intelligens, ett djupt artificiellt neuronnät, fast då kallades det en multi-layer perceptron tränad med multi-layer error backpropagation algorithm (!). Det är lätt att förstå varför det idag fått ett enklare namn: deeplearning, eller djupinlärning.
Försöker starta ett företag för att med hjälp av AI segmentera kunddata och göra personliga kampanjer med mejl. Tekniken fungerar men investerarna håller hårt i plånböckerna.
Studerar japanska i Nagoya vars universitet är världsledande i robotik och har en studentklubb för brädspelet Go med många starka spelare. Ordnar en tävling med svenskt knäckebröd i potten.
Marcus går från systemutveckling till projektledning till att bli IT-chef. Studerar på Handelshögskolan i Stockholm och bestämmer sig för att göra vad han kan för att höja Sveriges AI-kompetens när han inser hur låg kunskapsnivån är bland både elever – och lärare.
AI-vintern är över och Marcus får sitt första styrelseuppdrag som ordförande i telekombolaget Viatel.
För att förstå vad som gör att AI-projekt lyckas eller misslyckas Intervjuar Marcus affärsutvecklare, VD:ar och chefer i bolag i Sverige, Europa och Silicon valley.
Håller de första kurserna om AI med nygrundade företaget Curiative och får 5 av 5 på samtliga kursutvärderingar. Yihoo!
Curiative blir en del av Savantic och får namnet Savantic Institute!

Savantic Institutes start…

När Marcus grundade Savantic Institute var det av oro för att Sverige är på väg att halka efter. Det är amerikanska AI-bolag som har mest data om oss svenskar. Det är kinesiska AI-bolag som har störst tillgång till riskkapital. I USA och Kina finns också de främsta utbildningarna inom artificiell intelligens. I Europa har vi tenderat att fokusera framförallt på risker och mindre på nytta. Det är dags att vi kommer ikapp och en avgörande nyckel är utbildning. Tillsammans höjer vi Sveriges AI-kompetens!